telefoon: (0594) 52 81 19

Wat is onderwaarde / overwaarde?

Wat is onderwaarde / overwaarde?

Onderwaarde
Wanneer je huis minder waard is dan wat er aan hypotheekschuld openstaat, is er sprake van onderwaarde. Dit komt veel voor wanneer de huizenprijzen dalen. Als je wilt verhuizen, kan dit een probleem vormen. Wanneer je je huis verkoopt, ontstaat er in dat geval namelijk een restschuld.

Als je niet van plan bent om te verhuizen, kan het goed zijn om al iets aan de restschuld te doen. Je zou kunnen overwegen om je huidige hypotheek aan te passen. Onze hypotheekadviseurs vertellen je daar graag meer over.

Overwaarde
Er is sprake van overwaarde als de verkoopwaarde van je huis hoger is dan wat er nog over was van je hypotheekschuld. Doordat de woningprijzen de afgelopen decennia gestegen zijn, hebben veel mensen een woning met overwaarde. Vanaf 2004 moet je de overwaarde van de nieuwe aankoopsom aftrekken wanneer je een nieuw huis gaat kopen. De overwaarde moet gebruikt worden om de eigen woningschuld van een gekochte nieuwe woning te verlagen, anders is een deel van de rent op de nieuwe lening niet meer aftrekbaar. Wanneer je een woning met winst verkoopt en vervolgens bij iemand met een eigen woning intrekt, heeft dit geen gevolgen voor de renteaftrek van de ander. Wanneer je samen een nieuwe woning gaat kopen en een nieuwe hypotheek afsluit, geldt dit wel.