telefoon: (0594) 52 81 19

Welke regelingen zijn er voor starters?

Welke regelingen zijn er voor starters?

Er bestaan verschillende regelingen voor starters. Eén van die regelingen is een starterslening.

Als je voor het eerst een huis koopt, kun je in aanmerking komen voor een starterslening. Wanneer je als starter een hypotheek afsluit, wordt de maximale hypotheek bepaald op basis van je huidige inkomen. Maar misschien heb je wel goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt en verwacht je dat je inkomen binnenkort gaat stijgen. In dat geval kan een starterslening een optie zijn. Je hebt dan een extra lening bovenop je hypotheek. Deze lening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing over de starterslening. Pas daarna begin je met het betalen van rente en het aflossen van de lening.

Startersleningen worden door ongeveer tweehonderd gemeenten in Nederland verstrekt, waaronder gemeente Zuidhorn en gemeente Groningen. In elke gemeente zijn er andere voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een starterslening. In Zuidhorn gelden voor 2015 de volgende voorwaarden:

De starterslening is van toepassing op zowel bestaande- als nieuwbouw en wordt alleen verstrekt als het om de eerste koopwoning van de aanvrager is en de aanvrager de woning zelf gaat bewonen. De koopsom van de woning mag niet hoger zijn dan €170.000,-. De totale verwervingskosten (koopsom inclusief bijkomende kosten als overdrachtsbelasting, notaris- en makelaarskosten, renteverlies tijdens de bouw en afsluitkosten voor de lening) mogen niet meer bedragen dan €180.200,-. Daarnaast moet de hypotheek worden verstrekt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook is het belangrijk om te weten dat de starterslening niet mag worden gestapeld met andere koopinstrumenten, kortingen of financiële regelingen. De maximale hoogte van de Starterslening bedraagt 20% van de wervingskosten.

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor een starterslening, wil je weten wat de maximale hoogte van jouw starterslening is of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden voor starters? Neem dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.