telefoon: (0594) 52 81 19

Extra aflossen

Extra aflossen

Steeds meer huizenbezitters lossen extra af. Bijvoorbeeld om een restschuld te voorkomen of omdat ze zich niet prettig voelen bij een hoge hypotheekschuld. Maar is het wel altijd verstandig om af te lossen?

Een voordeel van extra aflossen is dat de maandlasten omlaag gaan. Wanneer je een bedrag aflost, daalt de totale hypotheekschuld. Je betaalt dan ook minder rente. Ook heb je minder kans op een restschuld door extra aflossing. De hypotheekschuld wordt namelijk lager, terwijl de waarde van je woning gelijk blijft.

Een nadeel van aflossen is dat je financiële buffer kleiner wordt. Het is nooit goed om met geld af te lossen dat je mogelijk nog op korte termijn nodig hebt. Ook moet je er rekening houden dat als je door aflossing minder hypotheekrente betaalt, je ook minder rente kunt aftrekken. Wees je er bewust van dat je, doordat je belastbare inkomen hoger wordt, mogelijk in een hoger belastingtarief terecht komt en je zorg- en kinderopvangtoeslag lager kunnen worden.

Onze hypotheekadviseurs kunnen voor je berekenen of het handig is om extra af te lossen. De baten moeten immers wel hoger zijn dan de kosten!