telefoon: (0594) 52 81 19

Restschuld

Restschuld

Wanneer je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis, ontstaat er bij de verkoop een restschuld. Ook als je niet van plan bent om te verhuizen, kan het goed zijn hier al iets aan te doen.

Als je niet gaat verhuizen, hoef je in principe niets te doen. Je kunt wel overwegen de hypotheekschuld te verminderen door eenmalig of maandelijks een extra aflossing te doen op uw hypotheek.

Wanneer je wel gaat verhuizen hoeft een restschuld niet altijd een probleem te zijn. Het is echter wel iets waar je rekening mee moet houden. Als je over spaargeld beschikt, kun je een deel van de restschuld daarmee betalen. Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt, kan het zijn dat de restschuld bij verkoop onder voorwaarden wordt kwijtgescholden.


Als je verwacht met een grote restschuld te blijven zitten, kan het beter zijn om geen nieuw huis te kopen. Huren kan dan een oplossing zijn. Onze hypotheekadviseurs kunnen samen met je kijken naar een financiering van je restschuld die daarbij past. Je lost dan maandelijks een bedrag af en betaalt rente. Ook wanneer je huurt is deze rente fiscaal aftrekbaar.

Soms is het mogelijk de restschuld mee te nemen in de hypotheek van een nieuwe woning. Je leent dan een bedrag om het nieuwe huis te kopen en spreekt af hoe de restschuld terugbetaald gaat worden. Wel moet je inkomen hoog genoeg zijn om de rentelasten en aflossingen te kunnen betalen. We vertellen je graag meer!